Ürün Seçim Klavuzu Faydalı Bilgiler


Bisiklet Kaskıyla İlgili Önemli Noktalar

Önemli Kurallar
 
 A-Kabuk: Kaskın dış kısmında bulunan plastik kabuğun birkaç fonksiyonu vardır. Birincisi: Kaskı birleştirici görev görür. Bunu tahmin etmek zordur. İkincisi: Sivri olan şeylerin delmesini engeller. Örneğin; kaya, cam, ağaç dalları ve diğer şeyler. Üçüncüsü: Kafa üstü düştüğünüzde sürtünmeyi azaltarak göğsünüzün ve kafanızın daha az zarar görmesini sağlar.

B-Havalandırma: Kaskın delik sayısı ne kadar fazla olursa havalandırma o kadar iyi olur. Hava akımı kafanızı tam kaplayacak şekilde olmalıdır.

C-Siper: Kaskı alırken siperin monte edilebilme özelliğine sahip olması tercih edilir.
 Siper gözlerinizi sadece çamurdan ve güneşten korumakla kalmaz aynı zamanda hava akımının yüze çarpmadan üstten geçmesini sağlar.

D-Liner (Polystyrene köpüğü): Kaskın iç kısmı yumuşak görünse de darbelere karşı çok dayanıklıdır ve kafaya uygulanan kuvvetin eşit olarak dağılmasını sağlar. Kaskın iç kısmının tam kafanıza oturacak şekilde olması gerekir.

 E-Saç Adaptörü: Saçlarınız uzun ise hiç sorun değildir. Bazı kask markaları özel olarak arkada saçlar için boşluk sağlamaktadır.

F-Ağırlık: Kaskın ağırlığına daha çok yol yarışçıları dikkat ederler. Çünkü uzun yollarda boyun ağrılarına neden olabilir. Her alanda olduğu gibi ağırlık azalınca fiyat yükselir.

G-Kayış: MTB kaskı çok güçlü kayışlara sahiptir. Çünkü dağ bisikleti çok zorlu ve tehlikeli parkurlarda kullanılır. Yarış bisikletinde kayışlar ince olur çünkü onlarda görünüş daha önemlidir.

Kafanıza Tam Uyan Kask
 Aşağıdaki maddelere göre kask seçmeniz tavsiye edilir:

1- Cetveli kullanarak kulakların tam üstünden kafanızın çevresini ölçün. Arkadaşınızdan yardım isteyebilirsiniz.

 2- Aldığınız ölçüyü kaskın kılavuzuyla karşılaştırıp, uyup uymadığına bakınız.

 3- Her kullanışınızda kaskınız tam oturmayabilir onun için içindeki süngerlerin tam oturup oturmadığını kontrol ediniz.

 4- Kaskı takarken alnınızı açık bırakmamaya çalışınız, yani kask alın tarafına kaymış olmalıdır.

 5- Kaskınızın büyüklüğü saç stilinize göre değişebilir.

 6- Çocuklarınıza kask seçerken ilerideki senelere göre seçmeyiniz. Çünkü kaskın kafaya tam oturması gerekmektedir aksi halde çok büyük zararlar meydana gelebilir.

Temizlik

 Bisikletinizi deterjanlı su veya özel bisiklet temizlik ürünleri ile çok sık veya gereksiz olmamak şartıyla yıkayabilirsiniz. Bisikletinizin uzun ömürlü ve daha performanslı çalışması için bu gereklidir. Yıkama sonrası bisikletinizin zincirini uygun bir ölçüde yağlamayı unutmayınız. Yağlama işlemi için bisiklet zincir yağları veya diğer mekanik hareket yağlarını kullanabilirsiniz.

 Yıkama ve yağlamada uygulamalar
 - Yıkama öncesi yağlı bölgelere (zincir, ruble) yağ çözücü sıkarak 15 dk çözülmelerini bekleyiniz.
 - Zincirinizi eski bir diş fırçası veya zincir fırçası ile temizlerseniz aralarda bulunan kirler çıkar.
 - Yıkama esnasında basınçlı su kullanıyorsanız yakından yatak rulman aksamlarına tutmayınız.
 - Arındırma işlemini yukarıdan aşağıya doğru su uygulaması yaparak sona erdiriniz.

Bisiklet ve Giyim

Henüz pek yaygın olmayan bisiklet giyimi, kimine göre komik, kimine göre gereksiz, kimine göre de ayıp karşılanıyor. Oysa bisiklet sporu, vücudun aktif olduğu bir spor dalı olarak, kendine özgü nitelikleri olan giyimi de gerektiriyor.

Öncelikle içinde anti-bakteriyel ped olan bir tayt ve tişört gerekli: Bu giysiler, soluyabilen kumaşlardan yapılmakta ve vücut terini % 90'ın üzerinde dışarıya vermektedir. Terin vücuttan uzak tutulması sonucunda saatlerce aktivite sürdürülebilmekte, vücut dengesi korunmaktadır. Böylece sıcak havalarda serinlemiş ve soğuk havalarda ter soğuması sonucunda hastalanmaktan korunmuş oluruz.

Bir zorunluluktur kask: Bisikleti kullandığımız her zaman (şehir içi veya arazi olsun) kask takmak kesinlikle şart.
 Düşme anında refleksler, kol ve bacaklara yönelmekte ve kafamızın yere değme riski artmaktadır. Kaskımızı takmayı ve takmayanlara da tavsiye etmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz. Herkesçe bilinen kafa travmalarının sonuçlarına katlanmayı hiçbirimiz hak etmiyoruz.
 Kasklar kafamıza uygun ölçüde olmalı. Alın ve enseyi koruyucu yapısına, hava alış ve çıkış deliklerinin olmasına, renkli olmasına dikkat etmek gerekir.

Bisiklet ayakkabılarıyla yeni tanışanlar, kilitli sistemi tehlikeli bulabiliyorlar. Aslında tam tersine kilitli ayakkabılar son derece güvenlidir. Kilitli sistemi kullananlar, bir daha kilitsizi tercih etmemektedirler. Çok güvenlidir çünkü pedaldan ayağınız kaymaz, performansınızı arttırır çünkü diğer ayağınız da pedalı çeker. Birçok avantajı olan bu sistemde ayakkabılar, yine soluyabilen bir yapıya sahiptir.

Eldiven: Basit ama bildiğiniz gibi avuç içleri, düşünce ne hale gelir.

Gözlük: Kimi zaman böceklerden, kimi zaman ağaç dallarından veya güneşten, rüzgardan gözlerimizi korur.
 

TUR REHBERİ

 Bisiklete binmek, kısa gezintilerden ülke ve dünya çapında gezilere kadar varan kültürel, sportif etkinliklerdir. İnsanların bisiklete binme nedenleri çok farklı ve çeşitlidir.

 Bisiklete binmek, ülkemizde evimizden dışarıya çıktığımız anda ciddi riskleri olan bir etkinliktir. Bu sebeple güvenliğimiz ile ilgili bazı ana kuralları önemseyip dikkat ederek bunları refleks haline getirirsek sağlık bütünlüğümüzün ve bisikletten aldığımız keyfin devamlılığını sağlarız.

ANA KURALLAR (Olmazsa olmazlar)

 - K. E. G. Kask Eldiven Gözlük
 Nerede ve ne zaman olursa olsun mutlaka KASK takınız , ELDİVEN ve GÖZLÜK de kullanılması gereklidir. Araştırmalara göre bisikletle çok düşük hızlarda bile kaskın ciddi yaralanmaları önlediği ve hayat kurtardığı bir gerçektir.

 - Gözlük öncelikle gözlerimizi güneşten, rüzgardan, havadaki tozlardan, uçan çok çeşitli böceklerden, diğer araçların sıçrattığı taş vs. gibi dış etkilerden korur. Hızla yol alırken gözünüze bir şey kaçarsa ne olabileceğini tahmin edebilirsiniz. Piyasada çok farklı bisiklet gözlükleri vardır, bunların çoğu aerodinamiktir ve gün ışığına göre camları değiştirilebilenleri de vardır.

 - Eldiven de düşmelerde ellerimizi koruduğu gibi biniş sırasında ellerimizin terleyip gidondan kaymalarını da önleyen değişik yararları vardır.

 - Geceleri bisiklete binmeyin. Binmek zorunda kalırsanız bisikletinize aydınlatmalar takın ve reflektörlü giysiler tercih edin.

 - Ülkemizdeki trafik durumunu düşünerek defansif tarzda bisiklet kullanın, araçlar genellikle sizi görmezler ve sizi beklemezler, araçlarla kesişme noktalarında araçların önünden geçmeden önce sürücüyle muhakkak göz kontağı kurup sizi gördüğüne ve sizin ne yapacağınızı anladığından emin olun.

 - Kendi deneyiminizi ve malzeme sınırınızı aşan mesafe, alanlar, iklim koşullarında bisiklete binmeyin ve tur yapmayın. Deneyimli kişilere ve gruplara katılarak deneyim edinmek daha doğru olacaktır.

 - Hazır olmadığınız bir tura çıkarsanız ruhsal ya da fiziksel olarak iflas edebilir ve bisiklete bakış açınız boş yere olumsuzlaşabilir.

 - Özellikle uzun turlar iyi hazırlıklar ister, kondüsyon açısından kendinizden emin olun, bisikleti doğru seçin, bakımını yaptırın ya da yapın, teknik ve yardımcı malzemelerinizi akılcı seçin, yük taşımak işin en önemli ve gerekli yanıdır, yanınıza doğru malzemeler aldıktan sonra taşımaktan korkmayın.

 - Turlarda bisiklete sakin ve tempolu binin, başka bisikletliler varsa birbirinizle (özellikle kendinizle) yarışmayın, grup turlarında temponuzu yavaş sürenlere göre ayarlayın, tecrübeli turcuların grubu arkadan izlemesinde sayısız yararlar vardır, bisikletler arasında görüş mesafesini aşmamaya çalışarak birbirimizden kopmadan ve birbirimizden haberdar olarak yol alırız. Eğer uzun tur yapıyorsak sakin bir tempo ayarlarsak yorulmadan uzun yollar alır ve çevremizi de yaşayabiliriz. Kendinizi zorlarsanız hem birkaç gün içinde tükenir, hem de geçtiginiz yerleri gözleyemeden yol alırsınız.

 - Tura çıkmadan önce çevrenizden birilerine turunuz ve rotanız hakkında bilgi verin, tur sırasında onlarla bağlantı kurun, durumunuz hakkında bilgi verin (özellikle ıssız ve çeşitli açılardan riskli bölgelerde tur yapıyorsanız, ya da yalnızsanız).

 - Turda iyi beslenin ve dinlenin. Su kaybı önemli bir sorundur. Düzenli sıvı alın, su kaybınızı idrarınızın renginin koyulaşmasından anlayabilirsiniz. Ayrıca zorlu ve sıcak havalarda yapılan turlarda terle kaybedilen tuzları vs. tamamlamaya yardımcı olan değişik içecekler yararlı olurlar. Turda alkol alımının birçok sakıncası vardır.

MALZEME LİSTESİ

 Aşağıdaki malzemeler mevsime göre düşünülmeli ve hazırlanmalıdır.

GÜNLÜK GEZİLER

 Malzemeler:

 -- K.E.G. (Kask, Eldiven, Gözlük)
 -- Çanta (15-20 lt)
 -- Yedek iç lastik
 -- Yedek fren vites teli
 -- Küçük bir tamir takımı
 -- Patlak seti
 -- Yağmurluk, alt üst
 -- Tayt, forma
 -- Yiyecek, içecek
 -- Küçük bir ilk yardım seti
 -- İletişim için telefon telsiz vs.

3 - 4 GÜNLÜK GEZİLER

 Malzemeler:

 -- K.E.G. (Kask, Eldiven, Gözlük)
 -- Çanta (30 - 40 lt)
 -- Yedek iç-dış lastik
 -- Yedek fren, vites, akord telleri, fren pabuçları
 -- Tamir takımı, patlak takımı
 -- Bisiklet için ön arka aydınlatma
 -- Tayt, forma, yağmurluk
 -- Yedek giysiler
 -- Gece için kalın giysiler, bere
 -- Çadır
 -- Uyku tulumu
 -- Mat
 -- Kancalı lastikler
 -- Kamp tipi yemek yapma seti
 -- Yiyecek, içecek
 -- İlk yardım seti, ilaçlar
 -- Kafa lambası
 -- Harita
 -- İletişim için telefon, telsiz vs.

UZUN TURLAR

 Malzemeler:

 -- K.E.G. (Kask, Eldiven, Gözlük)
 -- Çanta: ön, arka, gidon üstü
 -- Pompa
 -- Yedek iç, dış lastik
 -- Yedek fren, vites, akord telleri
 -- Yedek fren pabuçları
 -- Yedek zincir baklaları
 -- Yedek arka vites attırıcı makaraları
 -- Kapsamlı tamir seti
 -- Tayt, forma ve yedekleri
 -- Yağmurluk alt, üst
 -- Diğer kalın giysiler (polar, çoraplar, bere)
 -- Bisiklet için ön arka lambalar
 -- Çadır
 -- Uyku tulumu
 -- Mat
 -- Kancalı bagaj lastikleri
 -- Kamp tipi yemek yapma seti
 -- Yiyecek içecek
 -- Kafa lambası
 -- İlk yardım seti ve ilaçlar
 -- Harita ve pusula
 -- Defter, kalem
 -- Küçük radyo
 -- İletişim için telefon, telsiz vs.
 

Yarışlarda Acemi Olmadığınızı Göstermek

1. BİR TEMEL OLUŞTURUN: Şüphe yokki ne kadar formda iseniz bisiklete o kadar iyi binebilirsiniz. GT takım menajeri Dean Golich ilk yarışınızda güçlü bitirebilmeniz için günlük işlerinizi bırakmanız gerekmiyor diyor. "İlk kez yarışanlar ve spor amaçlı yarışanlar için 8 haftalık hazırlığın çok yeterli" olduğunu belirtiyor. Buradaki en önemli şey ilk birkaç haftanızda mümkün olduğunca fazla kilometre binip bacaklarınızın bunu hissetmesi. "Eğer bineceğiniz yarış bir saat sürecekse 2 saatlik antrenmanlar yapın. Daha da iyisi bir yarış bisikletine binip 3-4 saat yol antrenmanları yaparak aerobic temelinizi oluşturun. "Aerobic formunuz ne kadar iyiyse, zayıflıklarınız size yarışta o kadar az zaman kaybettirecektir. Çok iyi bir tırmanıcı değilseniz bile daha iyi tırmanabilirsiniz. Teknik bölümlerde mukavemetiniz yüksek olduğundan dolayı daha iyi pedal çevirebilirsiniz. Ve daha iyi inebilirsiniz çünkü bisikletinizi kontrol edemeyecek kadar yorgun olmazsınız".

2. ARA VERMEYİN: Yarışma ile günlük antrenman arasındaki en büyük farklılık antrenmanda istediğiniz zaman durabilmeniz ama yarışlarda duramamanızdır. Polo Sport'dan David Wiens "Bir yarışta her tırmanmanın sonunda tepede durup dinlenmezsiniz" diyor. "Haftada bir kaç sefer 1.5-2 saatlik antrenmanlar yapıp bu antrenmanları hiç durmadan bitirin".

3. KENDİ TEMPONUZDA BİNİN: Golich her zaman söylenmesine rağmen yarışçıların, yarışın ilk turunda ürkmüş bir tavşan kadar hızlı binip ikinci turunda şişip kalmasını gerçeğini çoğu yarışçının unuttuğunu söylüyor. "Bunu her zaman görürsünüz diyor. Yarışçılar ilk 15 dakika %110 eforla binerler ama sonra kendilerini toplayabilmeleri yarım saat sürer. Yarış temposunu belirlemek belkide en zor geliştirilebilen bir beceridir, Volvo-Cannondale'de binen Alison Sydor da bu görüşü paylaşıyor. Bir kez bu beceriyi kazandınız mı, yarışlarınızda büyük ilerlemeler kaydedebilirsiniz. "Dünya kupasındaki ilk yılımda her yarıştaki ilk ilk turu ben kazandım. Ama sonraki turlarda gücümü yitirip önemli dakikalar kaybettim" diyor. Syndor bu beceriyi kazanmanın en iyi yolunun yarışmak olduğunu söylüyor fakat kendi kendinize yarışarak da bu beceriyi geliştirebileceğinizi ifade ediyor. Ortalama temponuzu bir kalp monitorü kullanarak maksimum nabzınızın %65-%80 arasında bir hız olarak belirleyebilirsiniz. Bunu sürekli uygulayın.

4. DAHA İYİ TIRMANIN: Golich, bisiklet yarışmalarına katılmaya başladıklarında herkesin gereğinden az önemsediği bir şey de yokuşlardır diyor. Yokuşlar her zaman tahmin ettiğinizden daha zor, daha dik ve daha uzundurlar. Şüphe yok ki antrenmanlarınıza ne kadar fazla yokuş çıkarsanız o kadar iyi bir tırmanıcı olabilirsiniz. Wiens bunun tırmanma tekniğinizi de önemli ölçüde geliştirdiğini söylüyor. "Ne kadar fazla yokuş çalışırsanız çalışın bu aynı etkiyi yaratmaz çünkü maksimum güçle başladığınız tepenin sonlarında laktik asit'e boğulursunuz. Öğrenmedeki en iyi yol sabretmektir. Tepe tırmanmaya biraz yavaş bir tempoyla başlayın ve bir miktar enerji rezervde kalsın. Tepenin sonlarına yaklaştıkca vites büyütüp hızınızı artırın ve tepenin sonlarından maksimum gücünüzle pedal çevirin. Bir yarış esnasında bunu yapmak çok zordur çünkü herkes başlangıçtan itibaren tırmanmalarda maksimum'a yakın güçle pedal çevirirler. Eğer yeterince sabırlıysanız tüm bu erkek ve kızlar size tekrar gözükeceklerdir".

5. YOĞUNLUK EKLEYİN: Birkaç hafta aerobic bir temel oluşturduktan sonra artık hızınızı artırmanın zamanı gelmiş demektir. Wiens, eğer kazanmak istiyorsanız vücudunuzu limitlerine kadar zorlayıp dinlenmek ve sonra tekrar zorlamalısınız diyor. Bu "interval"ler yapmak anlamına geliyor yani 20 sn'lik sürelerle maksimum gücünüzde pedal çevirip sonra dinlenmek ve tekrar maksimum güçle pedal çevirmek. "Interval'leri yanlız başınıza yapmak zor olabilir çünkü bu entrenmanları suni bir uygulama olarak hissedebilirsiniz. Ben insanlara bunu bir patika'da oyun haline dönüştürmelerini söylüyorum. Sizden daha hızlı birkaç sürücü sizi geçtiklerinde onların arkalarına takılıp 15-20 saniye onlarla aynı hızda gitmeye çalışın. Yahut arkadaşlarınızla bir antrenmana çıktığınızda antrenman boyunca onlardan 15-20 saniyelik sürelerle daha hızlı gidin sonra tekrar onlarla aynı hızda binmeye devam edin.

6. BESLEN VE İYİ BİN: Syndor, yarıştan birkaç hafta önce yarış esnasındaki uygulayacağınız yeme ve içme alışkanlığına başlamanızı tavsiye ediyor. Hangi gel'lerin sizin için iyi olduğuna ve yoğun efor harcadığınızda ne tür yiyecekleri sindirebildiğinizi belirleyin. Bunu yaptığınıza memnun olacaksınız.

 7. BİNİŞİNİZİ DÜZELTİN: Syndor çoğu yarış parkurunda çok teknik parkurların zor bulunduğunu söylüyor. Yani 24 inch'lik ruble dişlisini temizlik için çok uğraşmayın. Bunun yerine düzgün binmek için iyi olmaya çalışın. "Yumuşak/gevşek ve engebeli arazide düzgün ve etkili bir şekilde binerek yarış boyunca çok enerji kazanmış olacaksınız".

8. SINIFINIZI BELİRLEYİN: Bir başlangıç yarışçısı mı yoksa spor yarışçısı olduğunuzu bilmiyor musunuz? Wiens, düzenli olarak yarışan birisiyle bisiklete binmenizi söylüyor. Eğer şansınız varsa sizinle binen bir kişi ya yarışmayı biliyordur ya da yarışan birisini tanıyordur. Eğer onlarla binebilirseniz spor-sınıfı bir yarışçı olabilirsiniz.

9. BİR PLAN ÇİZİN: Golich, bir yarış planınızın olması için profesyonel olmanız gerekmiyor fakat eğer bir yarış planınız olursa bir profesyonel gibi yarışabilirsiniz diyor. "Onlar yeterli antrenman yapmadıklarını düşünüp panik yaparlar ve yarıştan 5 gün önce dışarı çıkıp kendilerini bitirirler". Her hafta birkaç gün kolay binerek kendinizi dinlendirmelisiniz. Wiens, yarış haftasında yarıştan 2 gün önce bisiklete binmeyi bırakın ve yarıştan birgün önce bacaklarınızın bloke olmaması için kendinizi zorlamadan bir süre pedal çevirin diyor.

10. ISINMIŞ BAŞLAYIN: Wiens pankek'leri bitirip hemen başlangıç çizgisine gitmemenizi tavsiye ediyor. "Yarış parkuru çevresinde 15 dakika binip kalp atışınızı biraz yükseltin ve ısının". Bu sayede bacaklarınızın hıza alışması için gerekli değerli zamanı yarış başlangıcında kaybetmemiş olacaksınız.

11. BİNİŞİN ZEVKİNİ ÇIKARIN: Evet canınız yanacak, iyi binmek isteyeceksiniz. Fakat endişelerinizin neden yarıştığınız üzerine bir bulut gibi çökmesine izin vermeyin. Wiens yarışın eğlenceli bir şey olması gerektiğini söylüyor. Dışarı çıkıp yarıştığınız parkurun tadını çıkarın. Yarışmayı bırakmak istediğiniz anda yarış bittiğinde ne kadar iyi hissedeceğinizi düşünün. Syndor finish çizgisini geçtiğinizdeki duygunun inanılmaz tatmin edici ve bağımlılık yaratan bir şey olduğunu söylüyor. 
(Bicycle Magazine'den çevrilmiştir)

İlk Yardım'ın Temel Aşamaları
- İlk önce yaralının genel sağlık durumu değerlendirilir. Yaralının omuzlarına hafifçe dokunup ona seslenerek bilincinin yerinde olup olmadığı saptanır.
 - Derhal ambulans çağrılır.
 - Yaralı, boynu ve başı sabit tutularak sırt üstü yatırılır.
 - Yaralının bilinci kapalı ise çenesi yukarı kaldırılarak başı geride tutulur. Böylece dilin, nefes borusunu kapatması önlenir.
 - Yaralının nefes alıp almadığına bakılır. Nefes almıyorsa ağzından veya burnundan suni teneffüs yapılır. Nefes verirken göğüs kalkıyor mu diye bakmak gerekir. Nefes verme aralarında akciğerlerden hava boşalması beklenmelidir.
 - Kan dolaşımının gerçekleşip gerçekleşmediğini anlamak için nabız kontrol edilir. Nabız, adem elması ve boyun kası arasındaki bölgeye, üç parmakla hafifçe bastırılarak kontrol edilir.
 - Yaralının nabzı yoksa kalp masajına başlanır. Temel yaşam desteği tek kişi ile yapılıyorsa 15 kalp masajı ve 2 tam nefes şeklinde tekrarlanarak uygulanmalıdır. İki kişi ile ise 5 kalp masajı 1 nefes şeklinde uygulanır. Temel yaşam desteği, sadece solunumu ve kan dolaşımı durmuş kişilere uygulanır.
 - Eğer nabız var, solunum yoksa her 5 saniyede bir nefes verilmelidir.
 - Solunum ve kan dolaşımı sağlandığında temel yaşam desteği kesilmelidir.

İlkyardım Çantası'nın Olmazsa Olmazları
1 adet Makas (künt uçlu)
 3 çift lateks eldiven
 5 adet 5cm x 5cm gazlı bez
 5 adet 10cm x 10cm gazlı bez
 2 adet 2m x 10cm rulo sargı bezi
 1 adet üçgen bandaj
 2 adet ağzı kapanabilir plastik poşet
 2 adet çengelli iğne
 Temel yaşam desteği bilgi formu
 1 adet suni solunum ağızlığı
 Kırık tespiti için karton, mukavva, tahta vb.

Solunum Yolu Nasıl Açılır?
1. Ağızda toz toprak, kırık takma diş ve yabancı cisimler varsa çıkarılır.
 2. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp havayolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.

Solunum Yolu Nasıl Düzeltilir? (Yapay Solunum)
Solunumu duran kişiye derhal yapay solunum uygulanmalıdır.
 1. Hasta sert bir zemine yatırılır.
 2. Ağız içi temizlenerek varsa yabancı cisimler çıkarılır.
 3. Çenesi yukarı kaldırılarak baş hafifçe arkaya itilir.
 4. Ağızdan ağıza solunum yapılacaksa burun kapatılır. Burundan solunum yapılacaksa ağız kapatılır.
 5. Derin bir soluk alınıp, solunum yaptırılacak kişinin ağzına (ya da burnuna) ağız yerleştirilir.
 6. Hastanın göğsünün kabarmasına yetecek şiddette soluk verilir.

Dolaşım Etkinliği Nasıl Sağlanır?
1. Kalp durmuşsa hemen kalp masajina başlanır.
 2. Hasta sert bir zemine yatırılır ve bir yanına diz çökülür.
YARA İÇİNDEKİ YABANCI CİSİM, KEMİK, PARÇASI VS. ÇIKARILMAMALIDIR.
 3. Göğüs kemiğinin (iman tahtası) üçte bir alt ucuna bir elin ayası sıkıca yerleştirilir, diğer elin ayası bunun üstüne konur. Parmaklar hastaya temas etmemelidir.
 4. Kollar dik tutularak (Bilek ve dirsekler bükülmeden) sabit ve ritmik bir şekilde göğüse 4-5 cm bastırılır.
 5. Arada nabız kontrol edilerek dakikada 60 kez olmak üzere dolaşım başlayıncaya kadar devam edilir.

Kanamalarda İlk Yardım Nasıl Sağlanır?
1. Kanayan uzuv(kol, bacak vs.) yükseltilir.
 2. Yara üzerine temiz gazlı bez, mendil veya çamaşır parçası konur ve sıkıca bastırılır.
 3. Kanama durmazsa kanayan yerin 5 cm yukarı kısmına bandaj uygulanır.

Burun Kanamasında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
1. Burnu kanayan kişinin başı hafifçe öne eğilir.
 2. Hasta burun üzerine basınç yapar.
 3. Bu sırada ağızdan soluk alıp verir ve asla sümkürmez.
BURUN KANAMASINDA HASTANIN BAŞI GERIYE DOĞRU KALDIRILMAZ.

Elektrik Çarpmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
1. Önce ilk yardımcı kendi güvenliğini sağlar.
 2. Elektrik akımının yaralı ile teması kesilir. Bu yapılmadan önce yaralıya dokunulmaz.
 3. Kuru tahta parçası ve lastik gibi elektrik geçirmeyen maddelerle hasta çekilerek veya kablo itilerek akımdan kurtarılır.
 4. Solunum durmuşsa yapay solunuma, kalp durmuşsa kalp masajına başlanır.
 5. Yanık varsa soğuk su ile yıkanır.

Kırıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
1. Hasta sarsılmaz ve hareket ettirilmez.
 2. Kanama varsa durdurulur.
 3. Hasta taşınmadan önce kırık bölgesi hareketsiz hale getirilir (Bunun için tahta gibi sert cisimler kullanılabilir).
 4. Açık kırık varsa (kırık uçları görülüyorsa) kırık kemik parçalarına kesinlikle dokunulmaz ve bunlar yerleştirilmeye çalışılmaz. Yara üzerine temiz bir gazlı bez kapatılır.

Yanıklarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
1. Soğuk musluk suyu ile ağrı azaltılır.
 2. Hastanın takıları çıkartılır (Daha sonra oluşabilecek şişler nedeniyle çıkarmak zorlaşabilir).
 3. Oluşan kabarcıklar patlatılmaz.
 4. Yanan kısımların üzeri temiz gazlı bezle kapatılır hiçbir şey sürülmez.
 5. Hastanın bilinci yerinde ise bol su içirilir.
YANIK YÜZEYİNE DİŞ MACUNU, SALÇA, YOĞURT GİBİ MADDELER KESİNLİKLE SÜRÜLMEMELİDİR.

Yaralanmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?
1. Kanama varsa kontrol edilir.
 2. Yaranın kirlenmesi önlenir.
 3. Varsa kopan parça korunur (Islak bir gazlı beze sarılıp bir naylon torbaya konulur, bu torba da içi buz dolu başka bir torbaya konulur).

Ulnar Nevropati (Alt kol kası felci)
Ulnar nevropati elin içinden geçen ana sinirin zedelenmesidir. Elin istem dışı hareketine, uyuşmaya, karıncalanmaya ve özellikle serçe parmağı tarafında ön kol boyunca ağrıya neden olur. Özellikle bisikletçilerde sık rastlanan bir sakatlanma türüdür. Tedavide en önemli unsur Ulnar Nevropatiye yol açan etkenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Sakatlanan sporcu bir bisikletçiyse petli bir eldiven kullanması önerilir. Doktorunuz anti-enflamatuar ilaçlar ve B vitamini önerebilir. Bisikletçiler için bir diğer öneri; gidon tutarken el pozisyonunu sık sık değiştirmek olabilir.

Rehabilitasyon Egzersizleri
- Başınızı önce sağ omzunuza doğru döndürün, 10 saniye tutun. Başlangıç pozisyonuna dönün. Aynı hareketi bu kez sol omzunuza tekrarlayın.
 - Başınızı çeneniz göğsünüze değecek biçimde eğin sonra başlangıç pozisyonuna dönün.
 - Başınızı, çeneniz tavanı gösterecek biçimde yukarı kaldırın, 10 saniye tutun. Eğer kolunuz ve elinizde ulnar nevropati belirtileri hissederseniz bu egzersizi yapmayın.
 - Dik durun ve karşıya bakın, kulağınızı omzunuza değdirmeye çalışın, aynı haraketi aksi yönde de deneyin.
 - Ayakta dik dururken omzunuzu geriye ve aşağı doğru çekin, 10 saniye durun. Hareketi 10 kez tekrarlayın.
 - Bileğinizi geriye ve ileriye dogru kıvırın, hareketi 10 kez tekrarlayın.
 - Elinizi yukarı doğru tutarken parmaklarınızı 90 derece kıvırın, 10 saniye tutun, hareketi 5 kez tekrarlayın.
 - Bir kalemi parmaklarınızın arasında 10 saniye sıkıştırın. Hareketi her parmak için 5 kez tekrarlayın.
 - Küçük bir topu elinizle tutup sıkın, 10 saniye tutun. Hareketi 10 kez tekrarlayın.

Bisiklet kulübü kurmak istiyorsanız, aşağıdaki tüzük modelini örnek alabilirsiniz.

TÜZÜK
 Kulüp bünyesinde yer alan bireyler: 1) Akademik Danışman, 2) Başkan, 3) Kampüs Sorumlusu, 4) Malzeme Sorumlusu, 5) Üye, 6) Üye Adayları, 7) Misafir; kategorilerinden birinde veya birkaçında bulunabilirler. (1-6) maddedekiler, üyelerin tüm haklarına sahiptirler. (7-8.) maddedekiler ise sınırlı haklara sahiptirler.

Akademik Danışman: ........Üniversitesi Sağlık-Kültür ve Spor Dairesi'nin izni ve teşvikleri ile kulüp faaliyetlerinin yukarıda belirtilen amaç doğrultusunda yapılmasından sorumludur. Bunu gerçekleştirmek için üyelerden gelen faaliyet programı, öneri, istek, faaliyet raporu gibi tüm yazışmaları Başkanlığa sunar; Başkanlık'tan gelen her türlü öneri ve yönlendirmeyi kulüp üyelerine iletir. Toplantı ve faaliyet organizasyonları gibi her türlü aktivitede başka kampüs sorumluları ile işbirliği içinde çalışmalarını paylaşarak yönlendirir...

Başkan: Akademik Danışmanın en yakın yardımcısıdır. Kampüs sorumluları ile faaliyet organizasyonlarının sağlanması, yoklama ve üye çizelgelerinin tutulması konularında çalışır.

Kampüs Sorumlusu: Kampüs içinde bulunan bir bölümün öğrencisidir. Her dönem basında yapılan seçim ile göreve gelir. Kampüs toplantılarında liderlik yapar ve yoklama alır. Başkan ve Akademik Danışman ile işbirliği yapar.

Malzeme Sorumlusu: Kulübe ait tüm malzemenin saklanma, iyi durumda bulundurma, gereğinde ödünç verme gibi işlerini üstlenir. Elinde bulunan malzeme listesi ve malzemenin durumunu her dönem başında Akademik Danışmana verir.

Üyeler: Üyelerin tüm haklarına sahip bireylerdir. Üye adayı iken, belirli sayıda kulüp faaliyetinde yer alarak, aktivitelere katılma ve kulüp yönetiminde görev alma arzularını ispatlamışlardır.

Üye Adayları: Henüz kulübe yeni kayıt yaptırmış olup üye haklarından sınırlı olarak yararlanabilen bireylerdir. İki adet kulüp gezi/sergi faaliyeti ile beraber beş adet toplantıya katılarak aktivitelere katılma ve kulüp yönetiminde görev alma arzularını ispatladıklarında üye olabilirler.

Misafir: Kulübe kaydolmamış ancak faaliyete katılan bireylerdir. Üye adayları ile aynı statüye sahiptirler.

FAALİYETLER
En az bir kulüp üyesinin bulunduğu aşağıda sayılan aktiviteler faaliyet olarak adlandırılır. Kulüp üyeleri veya üye adayları (varsa misafirlerle) aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirebilirler.

Gezi: Kulüp üyelerinin en önemli faaliyetidir. Geziler sırasında dağ bisikletleri ile katılımcılarının sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atmadan her doğa parkurunda yol alınabilir. Çevre tanıma ve doğa sevgisini yerleştirmek esastır ve doğaya zarar veren hareketler yasaktır. "Doğadan sadece fotoğraf alın, ayak/lastik izi bırakın" felsefesi uygulanır.

Toplantı: Her türlü faaliyet hakkında karar alınması, teorik ve pratik kursların düzenlenmesi, gelecek faaliyetlerin planlanması ve görev bölüşümünün yapılması için üyelerin katıldığı toplantılar düzenlenir. Bu toplantılara Toplantı Lideri başkanlık eder. Toplantı Lideri; Akademik Danışman, Kampüs sorumlusu veya başka bir üye olabilir. Toplantı sırasında tutanak tutulur, yoklama alınır ve yoklama listesi Kampüs sorumlusuna iletilir.

Fotoğraf Sergisi / Dia gösterisi: Gezi ve diğer faaliyetler fotoğraf sergisi şeklinde ........ Üniversitesi kampüsünde veya Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'nın uygun gördüğü yerlerde yapılabilir ve/veya Hacettepe Üniversitesi tanıtım kataloğunda yer alabilir. Benzer şekilde, gezi ve diğer faaliyetler dia gösterisi şeklinde .............Üniversitesi kampüslerinde veya Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'nın uygun gördüğü yerlerde organize edilebilir.

Yazı ve haber: Basın ve yayın organlarına haber vermek, yazı yazmak ve demeç vermek gibi her türlü eylem Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi'nin bilgisi ve izniyle Akademik Danışman tarafından yerine getirilir.

Maddi Konular: Üyelerden aidat veya kayıt ücreti toplanmaz. Faaliyetler için .........Üniversite Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'ndan maddi destek alınabilir. Bunun yanında faaliyete katılan üyeler gönüllü olarak faaliyet masraflarını paylaşabilirler. Bütçe ve harcamalar Akademik Danışman tarafından takip edilir.

Üyelerin Sahip oldukları haklar: Kulüpten ödünç malzeme alabilirler. Kısıtlı sayıda katılımcı olan faaliyetlerde öncelikli olarak tercih edileceklerdir. Toplantı liderliği, faaliyet liderliği yapabilirler. Toplantılarda seminer verebilirler. Üye olmak için gereken şartlar Bir akademik yıl içinde, beş adet toplantıda hazır bulunmanın yanısıra iki adet (gezi, sergi) faaliyetinde hazır bulunulması ve üye kayıt formunun daha önceden doldurulup imzalanması gereklidir.

Üye adaylarının sahip olduğu haklar: Toplantı ve tüm faaliyetlere katılabilirler. Toplantılarda seminer verebilirler. Gezi faaliyeti organize edebilirler ancak faaliyet lideri olamazlar. Üye adayı olmak için gereken şartlar 18 yaşından büyük olunması ve üye kayıt formunun doldurulup imzalanmasıdır.
 

BİSİKLET SEÇİM KILAVUZU

Günümüzde çok çeşitli bisiklet türleri mevcuttur;  mtb, triatlon, time trial, yol, şehir, tur,  trail,  Freeride,  Downhill,  spor, XC (cross  country) vs. Pekala bu kadar çeşit arasından bizi mutlu edecek, her zaman sürmekten zevk alacağımız bisikletimizi nasıl seçeceğiz ?

Delta Bisiklet olarak, ülkemizde en kaliteli markaların ithalatını üstlendik, bunun yanısıra  başka hiçbir mağazada bulamayacağınız çeşitte bisiklet türü, aksesuarları ve uzman hizmet anlayışı ile siz bisiklet severlere en iyi hizmeti vermekten gurur duymaktayız.  Sizler için oldukça kapsamlı bir  yazı hazırladık, bu yazıyı dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Öncelikle kendimize sormamız gereken sorular ve masa üstüne koymamız gereken bazı veriler var, bisikleti hangi amaçla kullanacağız, bisikletimizi nerede kullanacağız, bütçe olarak ne kadar ayırmak istiyoruz? Gibi…

Bisikleti hangi amaçla kullanacağız?

Yarışmak mı istiyoruz, fitness, sağlık amacıyla mı kullanacağız, ailemizle sahilde gezinmeye mi çıkacağız, ülkeyi baştan aşağı kat etmek mi istiyoruz, tepelerden çılgınca süratlerle inmek mi istiyoruz, arazide maksimum süratlerle gitmek mi istiyoruz, akrobatik hareketler, yüksek uçuşlar-konuşlar mı yapmak istiyoruz, şehir içi ulaşım için mi kullanacağız vs.. bütün bu soruları cevaplamamız gerekiyor.  Delta’nın önerisi: eğer ilk defa bisiklet alacaksanız veyahut ne istediğinize tam karar veremiyorsanız ya da yukarıda sayılanların her birinde gönlünüzü çalan bir şey varsa bu rollerin nerdeyse her birine bürünebilecek (tabii her birinde tam performans veremeden) bir mtb almanızı önerebiliriz en azından neyi sevdiğinize neye yönelmenize karar verene kadar bir geçiş döneminde bununla idare edebilirsiniz. İdeal olanı bütçeniz elveriyorsa kullanım alanına göre gereken çeşitte bisiklet almaktır…


BİSİKLET ALIRKEN DİKKAT EDECEĞİNİZ EN ÖNEMLİ NOKTALAR

 • Bisikletin boyunuza uygun bir ölçüde olması
 • Bisikletin ağırlığının taşıyabileceğiniz bir ağırlıkta olması
 • Bisikletin kullanım amacının sizin beklentilerinize uygunluğu
 • Bisikletin fiyatının gerçekten gerçek değeri
 • Fren ve vites mekanizmasının kullanışlılığı
 • Kadro ağırlığının ve tasarımının uygunluğu
 • Amortisörlü ise amortisörünün kalitesi
 • Yedek parça sorununun olup olmadığı
 • Garanti süresi
 • Yapıldığı ülke

Bisikletin boyunu nasıl belirleriz?

A Noktası kadro boyunu gösterir. Bu aralık pedal göbeğinin orta noktası ile kadronun sele borusu bitim noktasına kadar olan ölçüyü gösterir.

En genel yöntem bisikleti bacaklarımız arasında tutarak kadronun üst borusu ile bacak apış arasına olan uzaklıktır ve bu mesafe yaklaşık 5-10 cm kadar olmalıdır, bu en basit yöntem olmakla birlikte sürüş zevkimize uygun olarak bazı ufak ayarlamalar yapmak gerekebilir, bu konuda mağazamızdaki yetkililer size yardımcı olacaktır.

Bir diğer konu ise arazi bisikleti (mtb) tercih ettiğimiz takdirde bisikleti ağır ve teknik arazi koşullarında kullanacaksak kadro boyunun normalden biraz daha ufak tercih etmek arazide alınan performansı arttıracaktır, eğer dağ bisikletimizi şehir ağırlıklı ve ara sırada arazide patikada kullanacaksak normal boyda bir kadro seçimi yeterli olacaktır.

Detaylara girmemiz gerekirse,  bisiklette uygun ölçü, bisiklet modeline göre de değişmektedir. Örneğin Dağ Bisikleti ile Yol Bisikleti veya Şehir Bisikletinin boya göre ölçüleri değişmektedir.

Aşağıda her model bisiklete uygun ölçüleri bulabilirsiniz:

a)Dağ Bisikleti (Hardtail=ön süspansiyonlu):

Dağ bisikletlerinin geniş bir kullanım alanı vardır. Bu tür bisikletler; gezinti, tur, dağlık arazi sürüşü, şehir içi gibi birçok alanda kullanılmaya oldukça elverişlidir. Lastik değişimi ve birkaç ufak değişiklikle tura veya şehir içi kullanıma da uygun hale getirilebilir.
 Dağ Bisikleti alırken aşağıdaki ölçüleri kullanabilirsiniz:

 Boy ölçüsü  Kadro boyu (inch '')  Kadro boyu (cm)

155-165 cm.   14-15"    35-38 cm.
 165-170 cm.   15-16"    38-41 cm.
 170-175 cm.   16-17"    41-43 cm.
 175-180 cm.   17-18"    43-46 cm.
 180-185 cm.   18-19"    46-48 cm.
 185-190 cm.   19-21"    48-53 cm.
 190-195 cm.   21-22"    53-56 cm.
 195-200 cm.   22-23"    56-58 cm.

b) Dağ Bisikleti (Full süspansiyon):

Bu tür dağ bisikletleri ülkemizde son yıllarda satışı artan bir üründür. Ancak çift süspansiyonlu (ön-arka) bisikletler, iniş tasarımına sahip olan çıkış ve düz yol için kesinlikle uygun olmayan bisikletlerdir. Bisiklet seçiminde dış görünüşe bağlı kalan tüketiciler, bu tür bisikletleri kullanarak her pedal basımında güç kaybederek bisiklet keyfini büyük oranda azaltıyorlar.Full süspansiyon dağ bisikletleri, tur, şehir ve dağ krosu yapmaya elverişli değildir.

Bu tür bisikletler için aşağıdaki ölçüleri kullanabilirsiniz:

Boy ölçüsü  Kadro boyu (inch '') Kadro boyu (cm)

155-165 cm.   14-15"   35-38 cm.
 165-170 cm.   15-16"   38-41 cm.
 170-175 cm.   16-17"   41-43 cm.
 175-180 cm.   17-18"   43-46 cm.
 180-185 cm.   18-19"   46-48 cm.
 185-190 cm.   19-21"   48-53 cm.
 190-195 cm.   21-22"   53-56 cm.
 195-200 cm.   22-23"   56-58 cm.
 
  
c) Yol ve Triatlon Bisikletleri:

Yol Bisikletleri, asfalt yollarda uzun süreli keyifli binişler için kullanılır. İnce Kadro, lastik, jant yapısına ve dağ bisikletlerinden farklı vites kombinasyonlarına sahiptirler. Bu viteslerin değişimi,dağ bisikletleri gibi seri olmamakta daha yavaş olmakta ve tempo, dağ bisikletlerine göre daha fazla önem kazanmaktadır. Yapıları gereği düz alanlarda kullanılmalıdırlar.

Bu tür bisikletler için aşağıdaki ölçüleri kullanabilirsiniz:

Boy ölçüsü   Kadro boyu (cm)  Kadro boyu (cm)


155-165 cm.   48-51 cm.   46-48 cm
 165-170 cm.   51-53 cm.   48-50 cm.
 170-175 cm.   53-55 cm.   50-52 cm.
 175-180 cm.   55-57 cm.   52-55 cm.
 180-185 cm.   57-60 cm.   55-57 cm.
 185-190 cm.   60-62 cm.   57-60 cm.
 190-195 cm.   62-64 cm.   60-62 cm.
 195-200 cm.   64-68 cm.   62-64 cm.
  
 Bisiklete ne kadar bütçe ayırmalı?
 
 Bu öncelikli olarak ayırabileceğiniz bütçe ile, ikinci olarak hangi performansta kullanacağınızla ilgilidir. En can alıcı noktalardan birisi de bisiklet fiyatlarıdır. Fiyatları belirleyen bisikletlerin markası değildir. En belirleyici faktör bisikleti oluşturan parçalardır. Kadro (Şasi, Çerçeve), Amortisör, vites, fren ve tekerlek sistemleridir.

 Corratec markalı bisikletler; 300 Euro ile 13.000 Euro Arasında
 Cannondale markalı bisikletler; 450 Euro ile 14.000 Euro Arasında
 Geotech markalı bisikletler; 150 Euro ile 5000 Euro Arasında
 GT markalı bisiklet modeller; 350 Euro ile 9000 Euro Arasında
 Strida markalı bisiklet modeller; 500 Euro ile 800 Euro Arasında
 Schwinn markalı bisiklet modeller; 300 Euro ile 1000 Euro Arasında
 Mongoose markalı bisiklet modeller; 350 Euro ile 3000 Euro Arasında
Look markalı bisikletler; 4000 Euro ile 15000 Euro Arasında

Genel olarak fiyat bir fiyat performans tablosu vermemiz gerekirse:

150-700 EURO : Genel olarak giriş seviyesi bisikletler için geçerli fiyatlardır(Çocuk bisikletleri hariç) yeni başlıyorsanız bu fiyat aralığındaki bisikletleri göz önünde bulundurabilirsiniz, bu bisikletler genel olarak biraz ağırdırlar ve çok sert koşullara dayanıklı değildirler, genel kullanıcılara hitap edebilirler…

700-1500 EURO : Önceki gruba nazaran daha sağlam, performansı daha yüksektir, ancak yine de performans kullanıcılarını bir yere kadar tatmin ederler, performans olarak orta grubu oluştururlar, genel olarak bütçesi müsait olanların bu aşamadan başlamasını öneririz…

1500-3500 EURO: Artık daha hafif, kullanımı daha zevk veren yüksek performanslı aletleri bu fiyat aralığında görmeye başlıyoruz, bu bisikletler oldukça dayanıklıdır, bisikletten daha fazla zevk almak isteyen kullanıcılar bu fiyat aralığındaki bisikletleri göz önünde bulundurmalıdırlar, bu fiyat aralığındaki bisikletler aynı zamanda müsabakalarda da rahatlıkla kullanılabilirler…

3500-+) EURO: Belki birçok kişi bir bisiklete bu kadar para verilir mi diyebilir ancak bu fiyat aralığında artık son derece hafif,  teknolojinin ulaştığı en son noktadaki aletleri görmekteyiz, bunlardan alacağınız zevk ve yaşayacağınız sürüş deneyimi size belki dünyada hiçbir şeyin veremeyeceği bir sürüş zevki yaşattıracaktır, bu yüzden durumunuz müsaitse ve kolay tatmin olan bir insan değilseniz, müsabakalara katılmak ve en yüksek performansa sahip bir bisiklet istiyorsanız veya basitçe en iyisini istiyorsanız bu fiyat aralığındaki teknoloji harikası bisikletlere bakmalısınız.

Bisiklette ağırlık ne olmalı?

Belki bir çoğumuz, benim 5-10 kilo fazlam var, bisikletim 1-2 kilo hafif olmasının ne önemi olabilir diyecektir, ancak pratiğe geldiğinde olayın boyutu oldukça değişmektedir, 12 kg olan bir mtb ile 10 kg olan bir mtb arasında çok önemli oranda sürüş kalitesi farkı olacaktır, hafif bisikletler sürüş esnasında ağır olana göre daha hızlı tepki verecek, yokuşlarda sizi çok rahatlatacaktır. Genel olarak bisiklet hafifledikçe bisikletten aldığınız zevk ve performans artacaktır. Bisiklette hafifliğin önemini anlatmak için şöyle bir örnek verebiliriz; hemen hepimiz 3-5 kg bir ağırlığı uzun süre elimizde, sırtımızda uzun süre rahatlıkla taşıyabiliriz, ancak bu 3-5 kg ağırlığı ayaklarımıza bağlayıp birde öyle yürüdüğümüzü düşünün, bu takdirde bu ağırlık her adımımızda sağa sola sallanacak, elimizde taşımamıza göre bizi 3-5 misli daha fazla yoracak ve kısa sürede yorgun düşürecektir. Bisiklette de aynı şey geçerlidir. Vücudumuzda taşıdığımız ağırlığa göre bisiklette olan ağırlık bizi çok daha fazla yoracaktır… Ayrıca örnek olarak vermemiz gerekirse bisikleti hafifletme meraklıları bisikletlerini 50-100 gr bile hafifletmek için bile büyük bedeller ödemeyi göze almaktadırlar, bu da bisiklette hafifliğin önemini gösteren önemli bir örnektir…

Hafif bisikletler seçmenizde her zaman fayda vardır. Ama genelde hafif bisikletler fiyat olarak daha yüksek olur. Çünkü daha özel malzemelerden yapılırlar (Karbon, Titanyum, Scandium, vs.)  Bu da bisikleti hafif kılar. Genelde profesyonel bisikletler 7-12 Kg arasında değişir. Tabi bisikletin modeli de bunu belirler. Örneğin 12 Kg ağırlığındaki bir yol bisikleti hiçbir zaman profesyonel bir bisiklet değildir. 12-15 Kg arasındaki bisikletler ise daha çok amatör bisikletlerdir. Genelde en çok yaygın olan ağırlıklarda bu aralıktadır. 15-20 Kg arasındaki bisikletler genelde ya çok aksesuarlarla donatılmıştır yada çok ağır malzemelerden yapılmıştır. (Örneğin Çelik) 20-30 Kg arasındaki bisikletler genelde iki amortisörlü ve de çok düşük kalitede olan bisikletlerdir. Bu tip bisikletler genelde marketlerde satılır. Hiçbir zaman bu türde bir bisiklete binmenizi önermeyiz. Unutmayınız ki bisikletin ağırlığını bisiklete binerken siz taşıyorsunuz, oysa bisiklet sizi taşımalı. Eğer bu işe yeni başlıyorsanız, alacağınız bisikletin maksimum dağ bisikleti türünde 13-14 Kg, yol-yarış bisikletinde 9-11 Kg, şehir bisikletinde de maksimum 16-17 Kg olmasına dikkat etmelisiniz.

Mtb de Hafiflik Tablosu:

 15 kg ve üstü çok ağır (DownHill ve City Bike için normal)
 13-15 kg ağır
 11-13 kg hafif
 9.5-11 kg çok hafif
 8.5-9.5 kg Ultra hafif
8 kg ve altı daha hafif ve özel malzemelerden yapılmıştır.

Yol yarışı bisikletlerinde hafiflik tablosu:
  
13 kg ve üstü çok ağır
 11-13 kg ağır
 9-11 kg hafif
 7-9  kg çok hafif
 5.5-7 kg ultra hafif
 4-5 kg ve altı genel olarak sadece hafiflik amaçlı, çok dayanıklı olmayan  aşırı pahalı özel yapım bisikletlerdir, seri üretimi pek yoktur, müsabakalarda kullanılması güvenli değildir.
 
 Bisiklet Kaç Vitesli Olmalı?
                
Belki de eskiden bir bisiklette en çok merak edilen konu kaç vitese sahip olduğuydu, yüksek vitesli bisikletler genel olarak daha hızlı, daha kaliteli olarak düşünülmekteydi… Günümüzde artık bu tür konular geride kalmıştır. Genel olarak yüksek vites sayılı bir bisiklet ile biraz daha düşük vitesli bir bisiklet arasında hız farkı yoktur sadece yüksek vitesli bir bisiklette vitesler arası fark daha az olacağından vites geçişleri biraz daha yumuşak olacak ve kullanıcıya biraz daha fazla seçim şansı sunucaktır. Bisikletin hızı tamamen sizin performansınıza ve gücünüze bağlıdır. En önemlisi bisikletinizin ön dişlisi ile arka dişlisinin ölçüsüne bağlıdır. Örneğin bisikletinizin ön dişlisinin en büyük dişlisi büyük ve de arka dişlinizin en küçük dişlisi küçük ise bisikletinizin hızını tamamen bu önemli nokta ve sizin gücünüz belirler. Bu yüzden profesyonel bisikletlerde arka dişlinin en küçük dişlisi 10-11-12 dişten oluşur. Ön dişli ise dağ bisikletlerinde 42-44-46-48, yol bisikletlerinde ise 50-52-53 dişten oluşur.
 Dağ bisikletlerinde 3x7, 3x8, 3x9 veya 3x10 vites , yol bisikletlerinde ise 2x9 veya 2x10 vites  neredeyse standart olmuştur. Bazı yol bisikletlerinde ön dişli 3 lü olabilir. Nedeni de daha iyi yokuş çıkabilir. Sonuç olarak günümüz kullanıcısının vites sayısı konusunu fazla kafaya takmasına gerek yoktur, vites sayısı bisikletin kalitesini veya hızını belirleyen çok önemli bir unsur değildir ama yine de vites sayısı fazla olan bisikletler üst model bisikletlerdir.


Bisiklet Türleri

Bunları iki ana grupta toplayabiliriz:


    MTB grubu, Yol grubu


     MTB GRUBU


 Dağ Bisikletleri (MTB)

Genellikle en çok tercih edilen bisiklet modelidir. Dağ bisikletleri kendi içinde bir kaç modele ayrılıyor.


 1. Tek Amortisörlü Dağ Bisikletleri

Tek amortisörlü dağ bisikletleri, en yaygın bisikletlerdir. Genellikle bisiklet binicileri tek amortisörlü modelleri tercih ederler. Bizler de size en çok bu tip modelleri öneririz. Eğer kayalık ve çok engebeli arazilerde bisiklet kullanmayı düşünmüyorsanız tek amortisörlü bir bisiklet işinizi fazlasıyla görecektir. Tek amortisörlü bisikletlerin amortisörünün kilitlenebilir özellikte "Lock Out” olmasına dikkat ediniz. Çünkü amortisörün sürekli çalışması güç kaybına yol açıyor. Eğer ön amortisörü kilitlerseniz daha az enerji harcarsınız.

2. İki Amortisörlü Dağ Bisikletler

Genellikle bu model bisikletler, iniş için tasarlanmıştır ve günümüzde arazi binişinde de kaliteli olanları kullanım alanı bulmaktadır. Ama ne yazık ki günümüzde bisiklet firmaları sadece görsel güzelliği olan iki amortisörlü bisiklet modellerine yönelmiş durumda. Bu tip modeller normal bir bisiklete göre çok ağırdır. Yaklaşık ağırlıkları 15-30 Kg arasında değişmektedir. Normal bir bisiklet ağırlığı 10-15 Kg arasındadır. Özellikle son yıllarda artan bu tip bisikletler pek kullanışlı değildir. Hatta o kadar ağırdırlar ki sizi bisikletten bezdirir hale getirirler.  Bunun dışında arazide çok yüksek performans ve biraz daha fazla konfor isteyen bazı kullanıcılar  üst model çift amortisörlü dağ bisikletlerini tercih edebilirler. Böyle bir seçim yapıldığında bisikletin 11-15 kg yi geçmemesine dikkat etmelidirler. Bu bisikletlerin çok kalitelilerinde 10 kg kadar indiğini görebilmekteyiz ancak bunlar çok pahalı aletlerdir. Genel olarak orta ve üst düzey mtb kullanıcısının çift amortisörlü bir bisiklete gerçekten ihtiyacı olmadığını söyleyebiliriz tabii gerisi kullanıcın özel zevkine kalmıştır…

XC (cross country) veya arazi binişi bisikleti:

  Bunlar 26” 27,5", 29" tekerlek boyutuna sahip her türlü arazi koşulunda kullanılabilen, çoğunlukla sadece ön süspansiyona sahip, arka süspansiyonlu modelleri de olan bisikletlerdir. Bu grup için en çok kullanım alanı bulan bisiklet çeşidi diyebiliriz aynı zamanda gerektiğinde ince yol lastiği takılarak şehir içinde zevkle kullanabilir. Gerektiğinde bagaj takarak tura, kamplı turlara gidebilir veyahut sadece hafta sonu gezintilerine (sahilde veya arazide) katılabiliriz… Bu bisikletin türünün gerçek kullanım alanı arazi binişidir. Amortisör olarak en az giriş çıkış mesafesine (çoğunlukla 80-100mm) sahiptirler ve genel olarak mtb grubunun en hafif bisikletlerini oluşturmaktadırlar, dolayısıyla çok iyi tırmanırlar. 


Freeride ve Trail bisikletler:

  Ağır arazi şartlarında, iri kayalıklarla dolu yerlerde mi binmek istiyorsunuz? 1-2 metreye varan atlayışlar mı yapıyorsunuz? Tepelerden yüksek süratlerde inmek hoşunuza mı gidiyor? Çok dik ve teknik inişler mi yapmak istiyorsunuz? Kayalıkların engellerin üzerinde oradan oraya uçmak mı istiyorsunuz? Arazide binerken hiçbir şeyin sizi durdurmasını istemiyor musunuz? Mtb niz ile arasıra akrobatik hareketler yapmaktan hoşlanıyor musunuz? Bunlardan birine evet diyorsanız almanız gereken bisiklet türü freeride veya trail türü bisikletlerdir. Bu tür bisikletler her zaman ön ve arka amortisöre sahiptir ve disk fren sistemi içermektedirler. Freeride daha ağır kullanım şartlarına uygundur ve amortisör mesafesi oldukça fazladır. Handikap olarak daha ağırdır ve tırmanışlarda sizi az da olsa yavaşlatır (xc ye göre) ancak vereceği konfor ve zevk sizi adeta bu tür bisikletlerin müptelası haline getirebilir. Trail bisikletler ise xc ile freeride arasında geçiş grubudur. Yani trail bisikletin amortisör mesafesi freeride a göre daha az (xc den daha fazla) ve daha hafiftir dolayısıyla freeride’a göre daha iyi tırmanırlar ancak freeride daha dayanıklı ve inişlerde çok daha süratlidir. Dünyada da genel olarak en çok tercih edilen bisiklet türü de trail ve freeride türüne doğru büyük bir ivmelenme göstermektedir…


Downhill (tepe inişi) bisikletleri:

 Dağlardan tepelerden çılgınca süratlerle inmek mi istiyorsunuz, 5-10 metreye varan uçuşlar mı yapmak istiyorsunuz? Yüksek dik kayalıklarla dolu bir inişin başına geldiğinizde gözleriniz ışıldıyor kanınıza adrenalin mi pompalanıyor? Hiçbir şey size bisikletle arazide 40-50-80 km/saat hızlara varan inişler kadar zevk vermiyor mu? Cevabınız evet ise almanız gereken tür downhill bisikletidir.  Bu bisikletler her zaman ön ve arka amortisöre ve büyük kuvvetli disk fren sistemine sahip ve  mtb grubu içinde en fazla amortisör mesafesine sahip, en sağlam bisikletlerdir, dezavantaj olarak en ağır bisikletler de bunlardır ve düz yolda ve özellikle tırmanışlarda sizi zorlayabilirler bu yüzden bu bisikletler amacı için alınmalıdır…
 Örneğin Cannondale Gemini DH,  Corratec BumpMachine

BMX, Trial, freestyle ve hoplama-zıplama bisikletleri

 Bu tür bisikletler de spesiyal bisikletlerdir, kullanılma amacı akrobatik hareketler yapmak, nokta isabetli atlamalar ve konuşlar yapmaktır, son derece sağlam ve genellikle ağır kadrolara sahiptirler. Bu bisikletlerde sağlamlık çok öne çıkmakta jant tel sayıları çok fazla genellikle normal bisikletlerin en az iki misli olmaktadır. Bu da yine extra ağırlığa sebebiyet vermektedir. Genellikle amortisör yoktur veya bazen sadece ön amortisör vardır, en üst modellerinde bazen sele dahi bulunmamaktadır ve varsa genellikle seleler çok aşağıdadır. Akrobatik hareketler yanında arazide de kullanılabilirler, genellikle vites sistemi içermezler. Bu tür bisikletler sadece meraklıları tarafından tercih edilmelidirler.
 Örneğin: Cannondale Chase I.

YOL BİSİKLETİ GRUBU

 Yol Yarış Bisikletleri:

Hız tutkusu, yüksek performans, bacaklardaki laktik asidin verdiği yanma, inişlerde 80-100 km/h hızlara ulaşmak, asfaltta yağ gibi akan bir bisiklet, bunlar sizi heyecanlandırıyor mu? O zaman yol yarış bisikletleri sizin için…   Bu bisikletler yol grubunun en hızlı en hafif bisikletlerini içermektedirler, sürüş pozisyonları çok rahat değildir ancak son derece aerodinamiktir. Bunun sonucu olarak düşük hava direncine sahiptirler bu sayede asfalt yollarda son derece hızlı ve uzun mesafeler kolayca alınabilmektedirler, kısaca bu bisikletler için tam bir performans makinesi diyebiliriz,  28” çapında ince ve çok yüksek basınçta kullanılan tekerleklere sahiptirler. Islak yollarda çok dikkatli olmak gerekmektedir, sizinde anlayacağınız gibi bu bisikletler mükemmel hava ve yol koşullarında kullanmak en idealidir, birçoklarına göre bir kuğu gibi kaymak asfaltta akan bir yol bisikletinin zevkini hiçbir bisiklet verememektedir.Dünyada yol yarışları son derece populerdir bunun nedeni seyirci desteği açısından çok müsait olmasıdır, bu yarışlardan en popüler olanları Fransa Turu (Tour de France), Ispanya turu vb dir Yurdumuzda da yol yarışları yapılamaktadır, en büyük organizasyon ise Etaplı bir yarış olan Cumhurbaşkanlığı turudur, Uluslar arası bisiklet federasyonuna göre bu müsabakalarda kullanılacak bisikletlerin 6.8 kilodan aşağı olmasına izin verilmemektedir. Eğer yol yarışlarına katılmak istiyorsanız veya asfaltta yüksek performansta bisiklet kullanmak istiyorsanız yol yarış bisikletini tercih etmelisiniz. Yine fitness ve spor amaçlı kullanım için yol yarış bisikletlerinin daha alt modellerini tercih edebilirsiniz.

 Time Trial (zamana karşı) ve Triatlon Bisikletleri:

Bu bisikletler yol yarış bisikletinin genel özelliklerini içermekle birlikte daha yüksek hız ve performans vermekte, daha aerodinamik bir pozisyonda sürüşe izin vermektedirler, ancak dezavantaj olarak yol şok emme kapasitesi daha azdır dolayısıyla biraz daha rahatsız ve uzun yola çok müsait değildir, kadronun daha sert ve bisikletin üzerine iyice yatabilmek için kol dayanakları içerirler dolayısıyla biraz daha ağırdır, ancak bisiklet son derece sert olduğundan pedal kuvvetini yola en iyi şekilde ileten en yüksek performansı verebilen bisikletlerdir, bazen yol sürücüleri ve meraklıları bu tür bisikletleri tercih etmektedirler.

 Tur Bisikletleri,

 Uzun turlara çıkmak istiyorsanız, büyük ölçüde bagaj kapasitesine sahip olmak istiyorsanız, bu bisikletleri tercih edebilirsiniz. Bu bisikletler yol bisikletlerine göre daha sağlam, yük taşımaya müsait, daha geniş ve konforlu lastiklere sahiptir, dik  yokuşları tırmanmak için vites kapasitesi daha geniştir. Bazen bu bisikletler ön amortisörlü olabilir, bazen yarış bisikleti gidonuna ve yatık bir sürüşe bazen de  mtb gibi düz ve yüksek gidona sahip olabilmektedir, birinci grup daha rahatsız ancak daha yüksek performans verirken ikinci grup daha rahat ve konforlu bir sürüşe izin vermektedir.

 Şehir Bisikletleri:

 Eğer bisikleti en çok şehir içi ulaşımda kullanıyorsanız, işinize okulunuza bisikletle gidip geliyorsanız, ufak alışverişler için bisikletinizi kullanıyorsanız veya şehir içinde gezinmekten hoşlanıyorsanız şehir bisikletleri size uygundur. Bu bisikletler aynı zamanda hafif arazi koşullarında sınırlı olarak kullanma imkanı sunmaktadırlar. Şehir bisikletleri birçok aksesuara sahiptirler. Bunlar ışıklandırma sistemleri, çamurluk, bagaj, zil vb gibi, bu yüzden biraz ağırdırlar ancak son derece konforludurlar.
 Mağazamız Türkiye’de en çok şehir ve yol bisikleti çeşidini bulundurmaktan gurur duymaktadır, bunlar arasında göbekten vitesli modeller,  zincir yerine kayış güç aktarımına sahip modellerde dahil olmakla birlikte çok geniş bir seçim yelpazesine sahiptir…


 Diğer bazı bisiklet çeşitleri:

• İki Kişilik Bisikletler (Tandem)

Tamamen keyif bisikletleridir. Hatta üç kişilik, dört kişilik, beş kişilik modelleri de bulunmaktadır. Ama genelde diğer modeller çok büyük olduğundan tercih edilen iki kişilik olanlarıdır.

• Çocuk Bisikletleri

Çocuk bisikletlerinde en önemli özellik fren sisteminin çok iyi olmasıdır. Eğer fren sistemi iyi değilse çocuğunuzu asla o bisiklete bindirmeyiniz. Ayrıca çocuk bisikletinde hafif bisikletler tercih ediniz. Genelde çocuklara büyük gövdeli bisikletler almaktan kaçınınız. Çünkü çocuklar bu tip bisikletleri kullanırken hakim olamazlar.

• Üç Tekerlekli Bisikletler

Üç tekerlekli bisikletler genellikle taşıma amaçlı bisikletlerdir. Hatta bazı modellerinde önde iki arkada iki olmak üzere dört tekerlekli olan modelleri de vardır. Özellikle tatil yörelerinde bu tip bisiklet modelleri daha çok yaygındır. Pek önerilen modeller değildir.

• Tek Tekerlekli Bisikletler

Tek tekerlekli bu bisikletler gösteri ve şov amacında kullanılan modellerdir. Sirklerde özel gösterilerde kullanılır.

• Katlanabilir Bisikletler

Bu tip bisikletler de genelde saklama sorunu olan kişilere uygun tipteki bisikletlerdir. Ama kullanımları diğer bisikletlere göre daha azdır. Kullanım alanları genelde kısa mesafeli yerlerdir. Son zamanlarda teknelerde bu tip bisikletler kullanılmaya başlandı.

• Elektrikli Bisikletler
 
Bu bisikletler elektrik sistemi ile çalışıyor ve günümüzde de artış göstermektedir. Pedal destekli ve tamamen elektrikli şeklinde türleri vardır.


 Bazı Püf Noktalar

•Önemli bir noktayı vurgulamak gerekiyor. Eğer bisikletinizi arazide daha çok kullanıyorsanız daha küçük kadro boyları tercih etmelisiniz. Çünkü kadro boyu küçük olan bisikletlerin kontrolü daha kolaydır. Zaten bu yüzden Dağ Bisikletlerinin  kadro boyları diğer bisikletlere göre daha küçüktür.

 •En çok yaşanan sıkıntılardan birisi de bisikletin selesi. Aslında daha ince yapılı seleleri kullanmak daha rahattır. Sadece bir müddet alışmanız gerekir. Geniş seleler bacak hareketlerinizi kısıtlayacağından pek önermiyoruz. Zaten hangi bisikleti beğenirseniz beğenin üzerindeki seleler değiştirilebiliyor.

 •Genelde göze hitap eden kalın ve dişli lastikler ilgi çekiyor. Unutulmamalı ki lastik ebadı ne kadar geniş olursa bisikletinizin hızı o kadar daha yavaş olacaktır. Sadece arazi bisikletlerinin lastikleri kalın olmalıdır. Şehir kullanımı için olan bisikletlerin lastikleri yarı dişli lastikler olmalıdır.

 •Bisiklet alırken marka bisikletler almaya dikkat etmelisiniz. Çünkü markalı bisikletler yılların verdiği tecrübe ile binicisinin isteklerine göre modeller yapmaktadır.

 •Önemli konulardan birisi de Özel Toplama Bisikletleri. Sizin isteklerinize göre toplanarak yapılan bisikletlerdir. Kadro, amortisör, komponent vs malzemeleri siz seçersiniz. Teknisyen de bu malzemeleri bir araya getirir. Tecrübeniz varsa siz de montajını yapabilirsiniz. Bu tip bisikletlerin çok büyük bir dez avantajı vardır. Tamamen atölye ortamında yapılması. Çünkü bisikletler birçok malzemeden oluşuyor. Fabrikasyon üretimde birçok kez özel testlerden geçerler ve de sadece bir birine uygun malzemeler mühendisler tarafında defalarca kontrol edildikten sonra kullanılır. Büyük bir hevesle parçaları toplamak ve de bir bisiklet oluşturmanız güzel bir duygu olsa gerek ama unutulmamalıdır ki günümüz bisiklet teknolojisi çok ileri seviyede. Bu yüzden bu tip bisiklet yapımından kaçınmanızı tavsiye ederiz.

 Bisikletlerin fren sistemleri de kullanımına göre değişmektedir.

Mekanik Disk Frenler
 Hidrolik Disk Frenler
 V-Frenler
 Cantilever Frenler (Günümüzde pek kullanılmamaktadır)

Genelde en çok duyduğumuz soru "Bisiklet almak istiyorum ama ne alacağıma karar veremiyorum” özellikle bahar aylarında bu soruyu çok duyuyoruz.

İşte size en uygun fiyatta ve de en kaliteli bisikletleri sunmak için dünyanın en iyi markalarını ithal ettik

 Cannondale, GT, Schwinn, Mongoose (Amerikan Malı)
 Corratec (Alman Malı)
 Geotech (Kendi Ürünümüz)
 Look (Fransız Malı)
 Strida (İngiliz Markası)

Her markanın değişik tipte birçok modeli bulunmaktadır.

Bisiklet kullanımı bütün dünyada hızla artmaktadır. Değişen her türlü çevre ve trafik kirliliği artık insanları bisiklete yönlendirmektedir. Gelişmiş ülkelerde insanlar artık işlerine bisikletle gidip gelmektedir. Bisiklet kullanımı hem çevreye hem de siz binicilerine büyük faydalar sağlamaktadır.

Bisikletlerin kadroları genelde alüminyumdan yapılmaktadır ama kalitesi düşük bisikletlerin kadroları Hi-Ten veya Cro-Moly’den yapılmaktadır. Daha üst model bisikletlerin kadroları, bisiklet daha hafif olsun diye Karbon Fiber, Scandium, Titanyum gibi maddelerden yapılmaktadır. Bu tip kadroları kullanan bisikletler de genelde fiyat olarak yüksek olmaktadır.

Bisiklet Giyiminin Seçilmesi


Bisiklet kullanırken mutlaka kask ve eldiven takmalısınız. Kask düştüğünüz zaman kafanızı, ensenizi ve yüzünüzün yan taraflarını korur. Bisiklet kaskları çok hafiftir. Bu yüzden sizi pek rahatsız etmez. Bisiklet eldivenleri de avucunuzun içini korur. Düşme anında refleks olarak avuç içi yere temas eden vücudun ilk noktalarındandır. Ayrıca avuç içinin nasırlaşmasını da önler. Bunun dışında en önemli noktalardan biri de elinizin uyuşmasını engeller.

Bisiklet kullanırken kilitli pedal ve kilitli özel bisiklet ayakkabısı kullanmalısınız. Bisiklet ayakkabılarının altı serttir. Pedala daha güçlü basmanızı sağlar ayrıca bileğinizin burkulmasını engeller. Kilitli bisiklet ayakkabısı ve pedalı tıpkı kayaktaki gibidir. Tek hamle ile çıkarılabilir. En önemli özelliği ise performansınızı arttırmasıdır. Çünkü ayağınızı yukarı doğru çekerken bile pedala güç uyguluyorsunuz.

Bisiklet taytı kullanınız. Çünkü daha rahat bir sürüş elde edersiniz. Bisiklet taytlarının içerisinde özel bir güderi vardır. Poponuzun acımasını ve uyuşmasını engeller. Bisiklet taytı kullanırken tayt altına iç çamaşır giymeyiniz. Ayrıca Anti Bakteriyel malzemelerden yapılıyor.

Bisiklet kullanırken yine güvenliğiniz için mutlaka gözlük kullanınız. Belli bir hızda göze çarpan haşereler ve kum parçaları insanın canını acıtıyor. Hem bunu önlemek hem de daha ciddi yaralanmaların önüne geçmek için mutlaka gözlük takınız.

Aldığınız bisiklet kıyafetlerinin renkli olmasına dikkat ediniz. Renkli kıyafetler trafikte rahat etmenizi sağlar. Ayrıca bisiklet kıyafeti ve bisiklet kaskı ile trafikte daha çok saygı görürsünüz.

Bisiklet Forması kullanınız, çünkü bisiklet formaları özel likra kumaşlardan yapılıyor. Soluyabilme özelliğine sahiptirler. Vücudunuzdaki terin dışarıya atılmasını sağlayarak vücudunuzun ferah kalmasını sağlar. Ayrıca arkasında bulunan küçük cepleri sayesinde bazı özel eşyalarınızı taşımanıza yardımcı olur.

Bisiklet kıyafetleri diğer spor kıyafetlerinden farklıdır. Özellikle çok kullanışlı ve hafif malzemelerden yapılıyor. Sürekli deformasyon olduğundan ayrıca çok sağlam malzemelerdir.

Bisiklet Kaskı Seçimi

Bisiklete binerken mutlaka bisiklet kaskı takmalısınız. Güvenliğiniz için bu şarttır. Kimileri bisiklet kaskı takmaya ve bisiklet giysisi kullanmaya çekinir. Unutmamak gerekir ki bir sporu yaparken mutlaka o sporun kurallarına uymak gerekir.  Kask hayatınızı kurtarır, mesafe gözetmeksizin bisiklet binerken her zaman kullanmak gerekir. Her zaman kullanacağınız için rahat kullanışlı, hafif ve size yakışan bir kask olmasına dikkat etmeniz gerekir…

Bisiklet kaskının hafif olmasına dikkat etmelisiniz. Ne kadar hafif olursa o kadar rahat edersiniz. Kaskınızın canlı renklerden oluşmasına dikkat ediniz. Çünkü trafikte canlı renkteki kasklar daha çok dikkat çeker. Bisiklet kaskı seçerken hava boşluklarının olmasına dikkat ediniz. Hava boşluğu olmayan kasklar almayınız. Bir kaskın ne kadar çok hava boşluğu olursa kafanız o kadar az terler ve rahat edersiniz. Ayrıca bu tip kasklar daha hafif olur. En önemli noktalardan birisi de kaskın arka kısmında ayar aparatının olmasıdır. Ayar aparatı olmayan kasklar almayınız. Bisiklet kaskını da mutlaka tam olarak ölçünüze göre alınız. Özellikle çocuk kaskı seçimi yaparken asla büyük kask almayınız. Kafaya göre alınan büyük kaskların hiçbir güvencesi yoktur. Bunun dışında kask kafanızda oynayacağından dikkatinizi dağıtacaktır. Dikkatinizin dağılması kaza yapmanıza neden olacaktır.

Bisikletinizde Uyarıcı, Işık ve Ses Sistemlerin Kullanılması

Eğer hafif karanlıkta veya gece bisiklete biniyorsanız mutlaka uyarıcı ışıklar veya fosfor bantlar kullanınız. Unutmayınız ki arkanızdan gelen bir araç sizi fark etmeye bilir. Bunun için bisikletinizin sele altına takılan uyarıcı ışık sistemi taktırınız. Yine aynı şekilde bisikletinizin ön tarafına mutlaka görüşünüzü aydınlatan ışık sistemleri kullanmalısınız.

Lastiklerin Hava Ölçüsü

Bisiklet lastiklerine genelde çok hava basılır. Hatta birçok araba lastiğinden daha çok hava basılır. Bisikletlerinizin lastik havasını rasgele vurmayınız. Lastik üzerinde kaç hava basılması gerektiği yazılır. Genelde dağ bisikletlerinde 30-90 psi yol bisikletlerinde ise 70-140 psi hava vurulur. Eğer çok hava basarsanız lastiğiniz patlayabilir veya çok sert olduğundan sizi sarsa bilir. Kış aylarında bisikletinizin havasını indirmeyiniz. Bisikletinizi birkaç ay kullanmadıysanız ve de havasında bir azalma olduysa patlak anlamına gelmez. Unutmamak gerekir ki her lastik mutlaka patlar. Bisikletin lastiğinin patlamasının bisikletin kalitesi ie hiçbir şekilde ilgisi yoktur. Bu tamamen rastlantısal bir olaydır. Ama bisiklet patlamasını önleyici spreyler ve şeritler kullanarak bunu minimum seviyeye indirebilirsiniz.

Bisiklet alırken kullanmayacağınız aparatları ve aksesuarları bisikletinize taktırmayınız. Çünkü bisikletiniz ne kadar hafif olursa siz de o kadar az yorulursunuz.

Bisikletin rengine aldanıp asla bisiklet almayınız. Genelde ticari amaçla yapılmış birçok bisiklet firması kaliteden önce bisikletin görselliğine önem vermektedir.

Diğer bir önemli konu da bisikleti mutlaka bisiklet mağazasından almanızdır. Özellikle son günlerde Büyük Marketlerde ve Beyaz Eşya satan mağazalarda bisiklet satışı yapılmaya başladı.


Nabız ve Km Saatlerinin Kullanılması

Km saatleri genelde hızınızı, yaptığınız mesafeyi, ortalama hızınızı, maksimum hızınızı, yaptığınız toplam mesafeyi, harcadığınız kalorinizi, bisiklete binme sürenizi vs. gibi daha birçok bilgileri size sunar. Bu bilgiler de sizin yapmış olduğunuz spor ile gerçekçi bilgiler sunar

Nabız saatleri ise, o anki nabzınızı, harcamış olduğunuz kaloriyi, ortalama nabzınızı, maksimum nabzınızı, çalışma sürenizi gibi birçok önemli bilgileri size sunar. Nabız saatleri vücudunuz ile beyniniz arasında bir bilgi aktarımı yapar. Bu da gerçekten sizin ne kadar spor yaptığınızı gösterir. Ayrıca yaptığınız sporun size fayda sağlayıp sağlamadığını gösterir.


Bisiklet Suluğu (Matara) Kullanımı

Bisiklet kullanırken vücut sürekli sıvı kaybeder. Bu da sizin bitkin düşmenize neden olur. Bunu önlemek için bisiklet kullanırken sürekli sıvı almalısınız. Bunu da bisikletinize takacağınız bir adet suluk veya matara ile yapabilirsiniz. Bisiklet suluğu alırken açık renkte olanları tercih etmelisiniz. Koyu renkteki suluklar suyun daha çabuk ısınmasına neden olur. Ayrıca bisiklet suluğu seçimi yaparken sağlığınız açısından kaliteli olanlarından tercih ediniz.


Antrenman Aletlerinin Kullanımı

Kış aylarında ve kötü hava şartlarında genelde bisiklete binilemez. Bisiklet kullanma zevkinden mahrum kalmamak için evinizde ofisinizde bisiklete bu aletler sayesinde binebilirsiniz. Trainer ve Rollerlar sizin her zaman formda kalmanızı sağlar. Eğer her zaman bisiklete binemiyorsanız mutlaka roller ve trainer kullanmalısınız.

Bisiklet Çamurluğu

Eğer çamurda ve sulu ortamlarda bisiklet kullanmıyorsanız çamurluk takmanızı önermeyiz. Çünkü fazladan bir yük taşımak zorunda kalırsınız.


 Bisiklet Kullanırken Yanınızda Bulundurmanız Gereken Malzemeler


 • Küçük bir ilk yardım çantası
 • Bisiklet pompası
 • Yedek iç lastik ve levye
 • Tamir kiti
 • Alyan anahtarı
 • Zincir tamir anahtarı
 • Bisikletine göre, diğer anahtar tipleri

Birçok kullanıcı bisiklet alır kısa bir süre biner ve daha sonra da evin bir köşesine atar. İşte bunun en büyük sebebi doğru bisiklet seçiminin yapılmamış olmasıdır. Eğer bindiğiniz bisiklet size keyif veriyorsa asla bir kenara atmazsınız. Emin olun sürekli bisikletinize sürekli binmek istersiniz.

En çok duyduğumuz kelimelerden biri ise "sadece hafta sonları bisiklete bineceğim” kelimeleridir. Seçeceğiniz bisikleti, bisiklete kaç defa bineceğiniz belirleyemez. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Önemli olan bisikletin size uygun olup olmadığıdır. Örneğin bir kamera alırsınız belki çok az kullanırsınız. Ama eğer iyi bir kamera değilse asla güzel görüntüler yakalayamazsınız.

 Dünyada en yaygın vites-fren komponentleri Shımano ve Sram markalarıdır. Neredeyse bütün bisiklet malzemeleri bu markalardan oluşuyor. Ama en çok karıştırılan noktalardan birisi de shımano veya sram demek bu işin fiyatını belirlemede yetmiyor. Shımano ve Sram markalarının da birçok modeli bulunmaktadır. Fiyatı belirleyen markanın modelidir. Örneğin Shımano XTR komponentlerinden oluşan bir bisikletin ortalama fiyatı 2.400 Euro iken, Shımanonun SIS komponentlerinden oluşan bir bisiklet de 150 Euro civarındadır.

Kaskınızı Takmayı Unutmayın…

İyi sürüşler…

Delta Bisiklet



 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.